Moriak, tekvica a tak ďalej

Kto z nás nevidel zlatým svetlom zaliaty americký film, kde sa všetci pri obrovskom stole napchávajú chrumkavým moriakom, hordou zemiakovej kaše a všemožnými tekvicovými permutáciami, ktoré by našinca zrejme ani vo sne nenapadli? Áno, reč je o vďakyvzdaní, ďalšom široko-ďaleko známom americkom sviatku, ktorý v USA oslávili pred pár dňami. Kultúra je ale kultúra a vyhnúť sa jej pri učení jazyka nedá, a tak, ak aj vás zaujíma, čože to ten Thanksgiving Day vlastne je a ako to vzniklo, čítajte ďalej. 🙂

Deň Vďakyvzdania neoslavujú len v USA, ale aj v Kanade. Sú to vlastne naše dožinky – oslavuje sa úroda a žatva, a tak sa je všetko, čo sa len dá na jeseň dostať do rúk. Pôvod tohto sviatku siaha až do Anglicka a čias protestantskej reformácie. Dnes sa v USA oslavuje vo štvrtý štvrtok v novembri. Jeho história sa zväčša vykladá príbehom z roku 1621 z Plymouthu, kde údajne pôvodní Američania z kmeňa Wampanoag naučili Pútnikov, ako chytať úhory a pestovať kukuricu. Muž menom Squanto mal slúžiť ako tlmočník a po anglicky sa vraj naučil počas svojho otroctova v Anglicku. Vodca Wampanoagov Massasoit kolonistom poskytol jedlo, keď ho v zime mali primálo. Táto verzia udalostí je samozrejme idealizovaná, keďže všetci vieme, ako nakoniec pôvodní Američania dopadli.

Jedlo a tradície

Na Vďakyvzdanie, podobne ako na Vianoce, sa charity extra činia a ľuďom bez domova varia tradičnú moriakovskú večeru. Armáda Spásy zháňa plno dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, ktorí sa o distribúcii večerí postarajú po celej krajine.
Hlavným chodom je, ako inak, pečený moriak s plnkou, zemiaková kaša s výpekom, sladké zemiaky (bataty), brusnicová omáčka, kukurica a rôzna jesenná zelenina. Tekvica sa teda podáva na všetky spôsoby a veľa z nich je sladkých – tekvicový koláč je asi najznámejím americkým dezertom (inak, ak je dobrý, je dosť dobrý). V päťdesiatyhc rokoch sa dokona zajvili zapekané zelené fazuľky.
Moriak je zviera pôvodom americké a v 17. storočí ho do Európy doviezli Španieli. V Anglicku na Vianoce začal nahrádzať dovtedy tradičnú hus – Pútnici však Vianoce neoslavovali, a tak sa Vďakyvzdanie vlastne stalo akousi ich náhradou.

Na záver prikladám recept na tradičný tekvicový koláč. 😉

1 250g balenie ´krémového syra´ (môžete dať Philadelphiu, Lučinu, Mascarpone…)
2 šálky zaváranej tekvice (kúpite v Marks/Spencer alebo bio obchody atď.)
1 šálka cukru
1 smotana na varenie (alebo šľahačková, ak chcete bohatšie)
1 vajce + 2 žĺtka, zľahka vymiešané
¼ šálky roztopeného masla
1 lyžička vanilky
½ lyžičky škorice
¼ lyžičky zázvoru
štipka soli

+ cesto na pie (recept zagooglite, je ich veľa, vyberte si J )

Pozatláčajte cesto do formy, rúru na cca 180 stupňov. Šupnite formu s cetom do mrazničky na hodinu, aby spevnelo. Položte na cesto alobal a zasypte ho fazuľou alebo niečím podobným, aby zostalo rovné, a pečte 10 min.

Mixérom vyšľahajte syr, tekvicu, cukor, vajcia, smotanu a maslo. Potom pridajte vanilku a korenia. Plnku nalejte na cesto do formy a pečte asi 50 minút. Ozdobte po nakrájaní a vychladnutí šľahačkou. 🙂

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů